Zuinige LED noodverlichting: Conform alle normen

LED noodverlichting is noodzakelijk, daar kan geen ondernemer omheen. Omwille van de veiligheid hebben we in Nederland te maken met wet- en regelgeving voor adequate verlichting van vluchtroutes en nooduitgangen. Deze zijn relevant in een kantoor, magazijn, werkplaats of soortgelijke werkomgeving.

Is LED noodverlichting ook nodig voor uw onderneming? Benieuwd hoe dit er voor uw situatie uit moet komen te zien? Dutch LED helpt u graag te voldoen aan geldende wet- en regelgeving. Neem vandaag nog contact op met één van onze lichtexperts:

Vluchtroute aanduiding

De eerste categorie noodverlichting is vluchtroute aanduiding. Dit houdt in dat de verlichting duidelijk maakt waar de vluchtweg zich bevindt. In de praktijk is dit veelal terug te zien in de vorm van de welbekende groene bordjes boven de nooduitgangen.

Goede vluchtroute aanduiding is bij voorkeur voorzien van LED verlichting, omdat deze in principe altijd aan moet staan. LED techniek is niet alleen extreem zuinig in verbruik, maar heeft ook een zeer lange levensduur ten opzichte van alternatieve lichtbronnen.

Ondernemers mogen niet zomaar elke soort LED nooduitgang borden kopen. De geldende normen voor vluchtroute aanduiding moeten worden gevolgd. Denk onder meer aan zaken als:

Standaard symbolen

Er is een internationaal geldende standaard voor vluchtroute symbolen. Deze kent u waarschijnlijk van de nooduitgang borden die u in grote gebouwen regelmatig ziet. Er moet een symbool zijn die wijst naar een veilige uitgang.

Goede zichtbaarheid

In lastige visuele omstandigheden moeten vluchtroutes duidelijk zichtbaar blijven. Denk onder meer aan uitval van stroom, of rookontwikkeling in het gebouw. De LED noodverlichting is altijd groen en heeft een duidelijk contract met de achtergrond. Ook de plaatsing moet strategisch goed visueel zichtbaar zijn.

Uniformiteit

Alle vluchtroute verlichting moet eenduidig zijn en niet van elkaar afwijken. Hiermee bedoelen we: dezelfde symbolen, kleuren, locaties en lichtstijl.

De aanduiding van de vluchtroute maakt onderdeel uit van de vluchtweg, welke ook goed verlicht zal moeten worden in geval van een calamiteit.

Vluchtwegverlichting

De tweede categorie, vluchtwegverlichting, houdt in dat er in de werkplaats voldoende licht is waardoor mensen hun weg naar de uitgang kunnen vinden. De vluchtwegen en obstakels moeten ook in geval van nood duidelijk te herkennen zijn.

Bij vluchtwegverlichting moeten ondernemers rekening houden met de geldende normen zoals beschreven in de NEN-EN 1838-norm. Deze gaan nadrukkelijk over vluchtwegverlichting en de zaken die hiermee te maken hebben.

De verlichting van de vluchtweg maakt onderdeel uit van het noodplan van het gebouw. Deze moet dus duidelijk worden gecommuniceerd, maar ook duidelijk uit te leggen zijn. Hierom zijn visualisaties wederom van belang: uniformiteit van het licht, zowel in lichtkleur, locatie, als zichtbaarheid.

Uiteraard moet vluchtwegverlichting blijven branden als de stroom utivalt. Daarom is een batterij of een noodstroomvoorziening (of beide) noodzakelijk. Ook onderhoud is wettelijk verplicht, hieronder vallen onder meer veiligheidsinspectie, maar ook het vervangen van armaturen en batterijen.

Plekken met verhoogd risico

De derde categorie is voornamelijk in werkplaatsen zelf belangrijk. Dit zijn de plekken die een verhoogd risico op een calamiteit hebben. Afhankelijk van de werkplaats worden er soms gevaarlijke apparaten gebruikt. Als de stroom plotseling uitvalt, worden de plekken met verhoogd risico alsnog verlicht.

Voor ondernemers is het belangrijk om allereerst plekken met een hoog risico te identificeren. Denk onder meer aan gevaarlijke stoffen, bewegende machines, of brandgevaar.

Afhankelijk van het risico zijn er verschillen in de verlichtingseisen. Vaak is het zo dat noodverlichting in deze hoge risicozones op de werkplek extra moeten worden verlicht, maar ook dat ze langer moeten blijven branden en meer helderheid behoeven.

Soms is het nodig om explosievrije LED armaturen (zoals ATEX) aan te schaffen om de veiligheid te waarborgen in een werkomgeving. Dit is bijvoorbeeld het geval als er met gevaarlijke gassen wordt gewerkt in een gesloten binnenomgeving.

Verlichting voor zones met een verhoogd risico hebben specifieke eisen afhankelijk van de situatie. Deze werken nooit in een vacuum, maar zijn onderdeel van een breder calamiteitenplan. Stem het dus goed af met de inspectie, brandweer, of eventuele andere autoriteiten. De geldende wet- en regelgeving is hierin het uitgangspunt.

Help mij met noodverlichting

Bij Dutch LED werken wij graag met ondernemers om de noodverlichting te verduurzamen en om deze in lijn te brengen met de geldende normeringen. Heeft u hier behoefte aan? Vraag dan vrijblijvend naar de mogelijkheden

    Enkele afgeronde projecten

    Bodycote logo
    Royal Steensma logo
    Schneider logo
    damen
    dyka logo
    ijb groep logo
    Kadant logo
    abs logo
    deboet-logo
    zincoat-logo
    lvs-logo
    Onze klanten beoordelen ons met een 9!

    Wat klanten over ons zeggen